Densen B-130 XS új integrált erősítő

Az eddig is kiváló B-130 integrált erősítőt a Densen még tovább fejlesztette, amit az XS elnevezéssel jelöl. Az új változat, a továbbfejlesztett áramkörnek köszönhetően még alacsonyabb zajszinttel működik mint elődje. A hangminőség jobb, dinamikusabb, kontrolláltabb.

A B-130XS alapja a Densen referencia termékei: a B-275 és B-350. A Densen célja a B-130XS tervezésénél az volt, hogy egy olyan erősítőt hozzon létre, ami igazi high-end minőséget nyújt kedvező áron. Senkit ne tévesszen meg a minimalista design, a B-130XS a legfejlettebb minőségi és technológiai megoldásokat tartalmazza.
A Densen B-130-nál eddig is volt lehetőség FabelDAC típusú DA konverter beépítésére. A B130XS erősítőben ezt nagymértékben továbbfejlesztette a gyártó. Ez a DAC fel van szerelve USB, optikai és koaxiális bemenettel, valamint rendkívül korszerű, nagyon magas minőségű D/A konverter.
Az előerősítő szakaszában a B-130XS áramellátása 30.000uF, három kondenzátorban. A teljes előerősítő egység alapja a B-275 referencia előerősítő. A végerősítő szakaszában a B-130XS tervezési alapja a B-350 végerősítő. A B-130XS teljesítménye 2x80W, 8 ohm és a 100W, 4 ohm. A tápegység a kimeneti szinten tartalmaz 4 kondenzátort, ami 60.000uF.
A legtöbb gyártó digitális hangerő szabályozót használ. Ezeknek sok hátránya van, mert a jelút nagyon összetett. Gyakran építenek be FET hangerőszabályzót, amely hírhedt a rossz hangminőségéről. Igazából az egyetlen előnye ennek, hogy rendkívül olcsó. A Densen nem alkuszik meg a hangminőségben, és így ebben is a legjobb megoldást alkalmazza: saját fejlesztésű mikroprocesszorral vezérelt relé, ami biztosítja a nagyon rövid jelutat, és legkevésbé befolyásolja a jelet. 200 fokozatban lehet a hangerőt pontosan a kívánt szintre beállítani.
Az áramköröket úgy tervezték, hogy nincs visszacsatolás (sem globális, sem helyi). Az első néhány watt teljesítményig az erősítő tiszta “A” osztályban működik, ezután automatikusan átvált “AB” osztályra. Az összes ellenállás Vishay 1% tűréshatárú metalfilm. A kondenzátorok típusa VIMA, és a Densen saját fejlesztésű nagysebességű kondenzátorai. A nyomtatott áramköri lap kétoldalas Teflon tábla, amely biztosítja hatékony elkülönítést az alaplap és a jel útja között. Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy ultra rövid jelutak legyenek.
Mindezeknek a magasan fejlett megoldásoknak csak egy célja van: a B-130XS készülék zeneiségének eddig példátlan szintű korszerűsítése és növelése. Ez egy kompromisszumok nélküli konstrukció. A Densen úgy tervezte, hogy a B-130XS abszolút referencia szintű erősítő legyen árkategóriájában, minden más integrált erősítőhöz képest.
http://www.ultrahighendreview.com/densen-launches-b-130xs-integrated-amplifier/