Miért high-end?

Általában egy kis hifi üzletet a minőségi zenehallgatás és hifi iránti szeretet hoz létre, és nem annyira az üzleti lehetőség, a nagy áruházaknál ez épp fordítva van. Akkor mégis miért kerülnek annyival többe a kis high-end üzletekben forgalmazott hifi készülékek, mint a nagy áruházakban kínált termékek?

A legjobb audioeszköz-tervező mérnökök a tökéletességre törekedve sokszor évekig dolgoznak egy-egy készüléken, ill. audio eszközön hogy az a lehető legjobb legyen, mindehhez szinte kompromisszum nélkül a legjobb válogatott alkatrészeket, anyagokat felhasználva. A legtöbb high-end audio készülék kézzel készítve kis manufaktúrákban készül, nem (kínai) sorozatgyártásban.
A high-end audio a 70-es években indult, amikor a mérnökök felismerték, hogy jó minőségű alkatrészekkel és jól megtervezett áramköri kapcsolásokkal milyen hangzási javulást lehet elérni. Napjainkra ez a fejlődés olyan szintet ért el, hogy már egy belépőszintű high-end rendszer is különleges zenei élményt közvetít a hallgató számára.
Természetesen nagy különbség lehet egyes gyártók között hangkarakterben, hangminőségben és árban is, de én úgy gondolom, hogy nagyon izgalmas és érdekes tevékenység felkutatni, és megtalálni a számunkra megfelelő audio rendszert. Ehhez sok üzletet célszerű végigjárni és meghallgatni a kiszemelt példányokat. Nem elég a tesztekre, vagy mások véleményére támaszkodni, hanem a hifit meghallgatva lehet megtudni, hogy az jó-e a számunkra, vagy sem.
A high-end audio a zenehallgatást egy magasabb szintre emeli, mint azt az általánosságban ismert hifi készülékeknél megszoktunk. Varázsa talán abban van, hogy a zenét valósághűen igyekszik reprodukálni a maga természetességével és egyediségével.
Egy high-end berendezésnél elsősorban a hang számít, az utóbbi években azonban a high end gyártók egy része nagy hangsúlyt fordít az esztétikai megjelenésre is, hiszen ezek a készülékek mégis csak otthonokba és általában azok központi részébe, a nappaliba kerülnek. Egy külsőleg jól megtervezett készülék, vagy egy gyönyörű hangsugárzó a lakás legszebb díszítőeleme is lehet, aminek ráadásul feladata, hogy zenei élménnyel is kényeztessen.