Miért olyan fontos a megfelelő hifi kábel kiválasztása?

A magyarázat nagyon egyszerű: hiába rendelkezünk csúcsminőségű lejátszóval, ha nincs hozzá olyan összekötő kábelünk, ami képes a jeleket megfelelően továbbítani az erősítőbe, onnan pedig a hangsugárzók felé. Rendkívül fontos a kábel csatlakozó része is, ami ha nem tudja az elektronokat elég hatékonyan átjuttatni a készülékbe, azok elkezdenek visszafelé áramolni, és ez jelentősen ronthatja a hangminőséget.

Ezen okoknál fogva, ha megtaláltuk az igényeink szerinti erősítőt és CD lejátszót a hozzá illeszkedő hangsugárzóval, elengedhetetlen, hogy kellő figyelmet fordítsunk a rendszerünk kábelezésére. Nem megfelelő kábelekkel az eredmény nem az lesz, amit szeretnénk. Ma a kábelpiacon nagyon sok gyártó és rengeteg technológia létezik, így nem könnyű feladat eligazodni. Lehet, hogy meglepően hangzik, de nem minden esetben a márka “nagysága” határozza meg, melyik a jó kábel, főleg ha az árát is figyelembe vesszük. Tapasztalataim szerint egy viszonylag új, szinte ismeretlennek mondható gyártó, sokkal jobb áron kínál kitűnő kábeleket, mint egy nagy múltú, ismert márka. Érdemes többféle kábellel tesztelni rendszerünket és nyitottnak lenni az újakra is, hiszen a technológia fejlődése mindig új eredményeket hoz.
Milyen szempontok segíthetnek a kábelek kiválasztásakor? Én elsősorban az anyagát és a technikai felépítését, geometriáját veszem figyelembe és nem annyira a márkáját. Természetesen fontos tényező még az ár is. Ezután következik a tesztelés. A jó kábelválasztás nem azért fontos, hogy a rendszer hibáit valamilyen irányban kompenzálja, ugyanis a rendszer akkor jó, ha azon nincs mit kompenzálni. Inkább a készülékek és a hangsugárzók tudásához viszonyítva kell megtalálni a megfelelő kábelt. Egy gyengébb rendszerhez nem érdemes túl drága kábelt használni és ez fordítva is igaz.
Egy kábel akkor jó, ha a jeleket minél kisebb adatveszteséggel képes a lehető leggyorsabban továbbítani úgy, hogy a jelek közben ne módosuljanak. Ezért a kábeleket úgy tekinthetjük, mint a készülékek, illetve hangsugárzók kiszolgálóit. Nem gondolom, hogy a hifi rendszer legfontosabb eleme a kábel, de megfelelő kábel nélkül nem létezik jó audio rendszer.