Üdvözöljük a Densen világában

A Densen hifik az egész világon ismertek és népszerűek a high end-ben. Az alábbi cikk részlet Thomas Sillesen, a Densen alapítójának és tervezőjének írásából.

Az évek során rengeteg bemutatót tartottunk hifirajongóknak szerte a világon és tartottam sok demóval egybekötött előadást is főiskolákon és egyetemeken. Ezek alatt azt a tapasztaltam, hogy a “nem hifisták” és a hifirajongók valójában nagyon különböznek egymástól.
Az a mód, ahogyan a hifirajongók és magazinok az audio rendszereket kiértékelik, nagymértékben az amerikai hagyományokat követi. Eszerint a paramétereket veszik alapul, mint például a sztereó kép, részletezettség, dinamika, tonális egyensúly, stb. és ez alapján írják le, amit hallanak. A következőkben erre a típusú zenehallgatásra fogok utalni, mikor azt írom, hogy valaki a hifit hallgatja.
Ezzel szemben áll az angol hagyomány, amikor minden az ütemről és a ritmusról szól a zenében. Ezt a hagyományt főként a Linn és a Naim támogatja. Ezt a fajta zenehallgatást értem én az alatt, amikor valaki a zenét hallgatja.
A Densen megalapítása előtt hifik importálásával foglalkoztam. 1988-ban egy akkori kereskedő megtanított engem a zenei ütem fontosságára. Ezután kemény küzdelemmé vált jó terméket találni, és gyorsan zsákutcába is kerültem. Egyszerűen nem akartam eladni semmit, ami nem elég jó, így kezdődött el a Densen.
A hifit hallgatni olyan kutakodás, melynek nincs célja. Megvilágosodást jelent megtanulni a zenét hallgatni, a hifi helyett. Átkerülni a zene élvezetébe a tudományos boncolgatás és a szüntelen elégedetlenkedés világából.
A hétköznapi emberek, akik a zenére figyelnek és nem a hifire, nagyon hamar megfelelő véleményt tudnak formálni egy audio rendszerről. Egy hifirajongónak több órába telik a rendszer kiértékelése, míg a barátnője, aki semmit sem tud a hifikről, percek alatt megmondja, hogy az a rendszer jól szól-e.
Sok high-end gyártó a fejlesztések során eltávolodik a zenétől, és kizárólag a paraméterekre összpontosít. Csak néhány cég tud olyan hifit fejleszteni, amely képes a “zenét” lejátszani. Ezért előfordul, hogy az olcsóbb high-end termékek gyakran a legjobbak között vannak a rangsorban.
Előfordul, hogy egy készülékről, amit teljesen jónak tartunk, nem tudjuk pontosan megmondani, hogy miért is olyan nagyszerű. Az a jele, hogy egy készülék jó, hogy a hallgató önkéntelenül reagál a zenére (és nem a hifire). Ilyen megtapasztalások sok hűséges vevőt adtak a Densennek.
Elértük a célunkat azzal, hogy termékeink mindenkinek örömet okoznak, és ez a hifigyártás lényege. De arra kérem, még ne alkosson véleményt! Nagyon könnyű azt mondani, hogy a mi termékeink a legjobbak a világon, de Ön akkor lesz meggyőződve, ha meghallgatja azokat. Tegye meg, hogy elmegy egy bemutatóra, kiállításra, vagy egy forgalmazóhoz.

Life is too short for boring hifi!