Hogyan válasszunk erősítőt?

Írta: Thomas Sillesen

Egy erősítő körültekintő kiválasztása azért fontos, mert egy ilyen beruházás általában több évre szól. Bizonyára hallottuk már azt a reklámszöveget, hogy egy készülék annyira jó, hogy még a gyengébb felvételeket is fel tudja javítani. De felmerül a kérdés, hogy ez valóban minőséget jelent? Nem inkább a felvételen lévő zenét kellene visszaadni?

A hifi készülékek kiválasztásához mi a következő szempontokat ajánljuk:
1. Azzal a zenével próbáld ki, amit szeretsz
2. Próbáld ki jó és rossz felvételekkel egyaránt
3. Minden fajta zenével hallgasd meg
4. Összeállítás után rögtön kezd a tesztelést
5. Kerüljük azokat a készülékeket, amik hibákat kompenzálnak
6. Mi irányítsuk a rendszert, és ne a rendszer irányítson minket
7. Élvezd a zenét
1. Sok ember tökéletes felvételeket visz magával, amikor egy új rendszert akar kipróbálni. Én azt javaslom, hogy olyan zenét vigyél, amit szeretsz. Végül is azért mész, hogy egy olyan rendszert találj, ami azokat a zenéket játssza le jól, amiket te szeretsz.
2. Kerüld el azt a csapdát, hogy a rendszered csak bizonyos típusú felvételeket tudjon jól lejátszani. Ehelyett olyan készülékekre van szükség, ami a leggyengébb felvételekből is ki tudja hozni a zenét. Így a zenéket fogod kiválasztani a zenehallgatáshoz, nem pedig a felvételeket.
3. A legtöbb ember csak kevés zenei stílust szeret, és gyakran tapasztalják amikor egy high-end rendszert összeállítanak maguknak, hogy az csak az ő kedvenc zenei stílusukat játssza le jól. Egy igazán jó high-end rendszernek viszont jónak kell lennie minden fajta zenéhez, lehetővé téve ezáltal, hogy felfedezzünk új zenei irányzatokat. Hiszen minden stílusban vannak jó zenék. Egy jó rendszer eszköze annak, hogy kiszélesítsük zenei horizontunkat.
4. Gyakran mondják, hogy a készülékeket hetekig tartóan előre be kell járatni, mielőtt tesztelnénk azokat. Ennek a módszernek a hátránya azonban az, hogy a több hétig tartó bejáratási időszak alatt hozzá lehet szokni a készülékhez, és emiatt már nem tudunk objektívek maradni. Egy jó rendszernek képesnek kell lennie jól lejátszani a zenét már az első elindításakor. Nyilvánvalóan idővel javul a lejátszás minősége, de a muzikalitásnak jelen kell lennie szinte azonnal, és egy jó rendszer még muzikálisabb lesz, ahogy az idő telik.
5. Egy terméket gyakran azért vesznek, hogy a rendszerben lévő hibákat kompenzálják. Például vesznek egy lágyan szóló CD lejátszót, mert a rendszerük túl éles. Ez ahhoz hasonlít, mint amikor valaki elmegy az orvoshoz mert fáj a lábujja, és nem veszi észre, hogy kicsi a cipője. Gyakori az is, hogy a hibákra azért fókuszálnak, mert a rendszerünk nem elég muzikális.
6. Amikor egy unalmas filmet nézünk, észrevesszük a gyenge képminőséget, míg egy jó film esetén arról is elfeledkezhetünk, hogy az fekete-fehér. Sokakat le lehet nyűgözni a készülékek méretével és teljesítményével.
Ők gyakran választanak olyan rendszert, ami túllő a célon. De ha csak a méret számítana, mindenki traktorokat vezetne! Egy jó hifi olyan, hogy nemcsak te, de a családod is kedveli. Végül is hogyan lehetne élvezni egy olyan rendszert, amitől a társad idegenkedik? Válassz olyan készülékeket, amikkel a családodban mindenki szívesen él együtt. Ez lehetőséget ad, hogy osztozzatok a zene élvezetében, és a zenehallgatás közös élményetekké válik.
7. A valóságban azért megyünk koncertre, hogy zenét hallgassunk, és zenei élményre tegyünk szert. Ugyan ennek kell történnie egy audio rendszernél is. A zene legyen a cél. Gyakran az emberek ott tévesztik el, hogy a hifi-re figyelnek, és a legjobb felvételeket keresik, ahelyett, hogy a legjobb zenéket hallgatnák. Elfelejtik, hogy a zene volt az az ok, ami miatt audio rendszert vásároltak.